|
W dniu 8 grudnia 2006 r. Stowarzyszenie "Polska Federacja Producentów Żywności" zorganizowało seminarium dla sektora spożywczego, którego tematem były zmiany przepisów prawa żywnościowego i wynikające z nich konsekwencje dla producentów i importerów żywności.
Program seminarium:
| 10:00 |
Otwarcie Seminarium |
| 10:15 |
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia – zmiany sytuacji prawnej - konsekwencje dla producentów żywności, m.in.: |
| |
zatwierdzanie zakładów |
| |
reklama produktów dla dzieci |
| |
suplementy diety i nowe wyroby |
| |
identyfikowalność |
| |
kary |
| |
(Katarzyna Poskoczym –Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego) |
| 11:00 |
Przerwa na kawę |
| 11:15 |
Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia – zmiany sytuacji prawnej - formy i kierunki działania Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w tym urzędowy monitoring żywności |
| |
(Katarzyna Poskoczym –Departament Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Głównego Inspektoratu Sanitarnego) |
| 12:00 |
Panel dyskusyjny |
| 13:00 |
Przerwa (Lunch) |
| 14:00 |
Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne - spodziewane zmiany przepisów i wynikające z nich konsekwencje dla producentów żywności, z uwzględnieniem okresów przejściowych |
| |
(dr n. med. Janusz Ciok – Instytut Żywności i Żywienia) |
| |
tworzenie krajowej listy oświadczeń wg art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady UE |
| |
(dr n. med. Janusz Ciok – Instytut Żywności i Żywienia) |
| 15:30 |
Panel dyskusyjny |
| 16:00 |
Zakończenie |
Materiały z seminarium - dostęp tylko dla uczestników seminarium
|